Friday, May 20, 2011

Washington'dan Musluman Dunyaya Seslenmek



BEYAZ SARAY GUNDEMI

Baskan Obama: "Ortadogu'ya yonelik Amerikan diplomasisinde yeni bir donem basladi"

Washington'da ABD Disisleri Bakanliginda  "Benjamin Franklin" odasinda Baskan Obama'nin konusmasini dinlerken birden iki yil once Baskan Obama'nin Kahire'de Kahire universitesinde musluman dunyaya seslenecegi konusmasini hatirladim. Konusma gecesi Beyaz Saray yetkilileriyle birlikte Riyad'tan Misir'a gecerken, ucakta sabaha kadar Baskan'in konusmasinin yaratacagi havayi konusmaktan uyumamistim. Kahire Universitesinde konusmanin yapilacagi yer ise hinca hinc dolmustu. Hatta, bize ayrilan locadan asagi katta dolasan diplomatlar ve ust duzey yetkililerin arasinda bir ara gozum Cemal Mubarek'e takilmisti. Bir Misirli gazeteci bana "belki birgun Husnu Mubarek gidecek, asagida gordugun Cemal Mubarek iktidara gececek ve boyle devam edecek. Bu ulke ne zaman gercekten ozgur olacak?" diye uzuntusunu dile getirmisti. 

Bolgede son elli yildir beklenen oldu. Her ulke insani kendi haklari icin ayaklandi. Tunus'ta baslayan reform dalgasi, Misir'da hemen kendini gosterdi ve Husnu Mubarek ailesiyle birlikte yonetimden cekildi. Ama ulke halen belirsizlik icinde yarinini sekillendirme cabasi icinde bocalarken, Baskan Obama'da ABD'nin Ortadogu'ya yonelik yeni politikasini acikladi. "Hem de yeni bir donem" diye baslayarak. 

Kahire'deki gibi tribunleri hinca hinc dolduran son derece heyecanli Misir halki yerine, Washington'da gorev yapan Musluman ulke buyukelcileri ile musluman sivil orgut temsilcilerini sakince Baskan Obama'nin konusmasinda "yeni donem'de nelerin yeni oldugunu anlamaya calisirken gordum. Konusmanin zaman zaman alkis aldigi bolumler disinda, kimse oturdugu yerden "Seni seviyoruz, Obama" diye seslenmedi". Hatta Baskan Obama konusmayi bitirdikten sonra on siraya dogru yururken bile fazla hareket gozukmedi. Oldukca farkli iki ortam. Tam iki yil gecmisti Arab uluslari geleceklerini su anda tek basina insa ederken, Amerikan yonetimi ulke halklarinin arkasinda duracagi teminatini tekrarlarken hatta bu konuda milyar dolarlik yardim paketi sozu verirken bile ortamda sevinc havasi esmiyordu. 

Cikista yururken, Ortadogu ozel temsilciliginden gecen hafta  istifa eden George Mitchell'in bir gazeteciye "Baskan Obama'nin oldukca dengeli ve bolgedeki sorunlara teker teker deginmeye calisan bir konusma" derken, Filistin-Israil arasindaki nasil bir cozum yolu izlenecegine dair hicbir sey soylemedigini duyuyorum. Bir baska diplomatin ise, "iyi bir hatip oldugunu biliyoruz ama Filistin-Israil sorununa dair soyledikleri etki yaratmayacak" yorumunu aliyorum.  

Kisacasi, Washington'dan musluman dunyaya seslenerek Amerikan diplomasisinde yeni bir donem basladini duyuran Baskan Obama ile Kahire'den musluman dunyaya seslenen Obama arasinda cok fark oldugu goruluyordu. 





No comments:

Post a Comment