Tuesday, May 17, 2011

Beyaz Saray Gundeminde Bu Hafta Ortadogu Olacak


Beyaz Saray Neredeyse Hergun Ortadogu'yu Konusulacak

Baskan Obama, bugun (17 Mayis Sali) gunu Urdun Krali Abdullah ile gorusecek
19 Mayis Persembe gunu de ikinci kez Musluman dunyaya seslenecek.
20 Mayis Cuma gunu Israil Basbakani Netanyahu Beyaz Saray'da agirlacak. 
22 Mayis Pazar gunu AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee) ya da kisaca ABD'daki Israel Halkla Iliskiler Vakfi'nin acilis torenine katilacak. 

Filistin-Israil Barisi Bir Baska Bahara mi Kaldi?

Kulislerde, ozel elci George Mitchell’in ayrilisindaki ana nedenin “Israil-Filistin catismasinin” cozumsuzluk yolunda ilerledigini gormesi oldugu konusuluyor. Hatta, “George bu konuda, zafer ilan edemeyince, yenilmeden gururla ayrildi” deniliyor.
Fakat yine de Baskan Obama; Cuma gunku bildirisinde, “ulus olarak Ortadogu'daki baris surecinin halen arkasinda” olduklari teminatini vererek bu konuda geri adim atmadigini gosterdi. Fakat asil soru, simdi bu surecte Hamas ve el-Fetih’in birlesmesi karsisinda, Israil hukumetinin kesinlikle karsi cikmasina Amerikan yonetiminin nasil bir tepki gosterecegidir. Bunu hic kuskusuz, Cuma gunu (20 Mayis) taki Obama-Netanyahu zirvesi sonrasindaki aciklamalarinda gorebilecegiz. 

ABD’nin Ortadogu’ya Yonelik Yeni Yol Haritasi Aciklanacak ama Israil-Filistin konusunda muhtemelen konusmayacak

Persembe gunu, Washington, D.C’den “musluman dunyaya su anda kendi geleceklerine dair tarih yazdiklarini” ve kendisinin 2009’da Kahire’de “ben bunun olacagini soylemistim” diyerek; hak ve ozgurluk arayisinda musluman toplumun ihtiyaci olan hukukun ustunlugune ve butun insanlarin haklarina saygi gosteren bir hukumet sistemine, olan inancini tekrarlayacak. Ama, bu sistemin oncelikle her ulke insaninin geleneklerine uygun bir sekilde hayata gecirilmesi gerekliliginin altini bir kere daha vurgulayacak.
Konusmasinda, “sozlerin tek basina insanlarin ihtiyaclarini karsilamaga yetmedigini o nedenle butun dunya ulkeleri olarak birleserek, "Arab uyanisina" maddi olarak muttefiklerden destek arayisinda bulunacak. 




No comments:

Post a Comment