Monday, February 20, 2006

Emel Bayrak, Washington Correspondent of AKSAM Newspaper, Feb 19, 2006


DÜNYA BANKASI BAŞKANINDAN BELEDİYELERE YÜKLÜ MİKTARDA YARDIM SÖZÜ!

Geçen hafta Washington DC’de Dünya Bankası’nda oldukça ilginç bir toplantı yapıldı. Dünyanın her yerinden gelen Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliğine bağlı bölge başkanlarını ağırlayan Dünya Bankası Başkanı toplantı daTürkiye’nin de üyesi olduğu bu kuruluş yardımıyla yerel yönetimlere yani belediyelere fon yardımı yapılacağı sözü verildi.

Kısa adı UCLG olan Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Birleşmiş Milletlerin desteği ve belediyelerin katkılarıyla bütün dünyada merkezi hükümetlerle yerel yönetimler arasındaki güç dengesini sağlamak amacıyla faaliyet sürdüren dünya belediyelerinin üye oldukları büyük bir organizasyondur.

İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş’ın da başkan yardımcılığı görevine seçildiği   bu global şemsiye organizasyonun amaçlarından biri ‘şehir vatandaşlığı’ kavramını geliştirmeyle birlikte şehirde yaşayanların o şehire karşı sorumluluklarını ve katkılarını artırmaktır.

Merkezi hükümetlerin yerel yönetimler üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla özellikle yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarını genişletmeye yönelik çalışmaları da içermektedir.

Bu konuyla ilgili olarak söyleşi yaptığımız Amerika’daki ICLG Başkanı olan Don Borut,  Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz’ın ilk gün toplantıda ICLG’nın çabalarını destekleme kararı aldıklarını ve bu konuda gerekli yardımı yapacaklarını iletti. Hatta Wolfowitz’in bir ara Türkiye’den katılan IULA-MEWA Genel Sekreteri Selahaddin Yıldırım’nın yanına bizzat giderek, Türkiye’nin öneminin farkında olduklarını, en kısa zamanda Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bu fon aracılığıyla Türkiye’deki Belediyelerin daha güçlü kılınacağı açıklamasında bulunmasının kayda değer olduğunu söyledi.

Bu toplantı amacıyla Washington’a gelen  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’de Dünya Bankası’ndaki bu toplantılara katılarak özellikle temsil ettiği bölgenin zorluklarını ve nasıl buna bir çözüm arayışında bulunduklarını dile getirme imkanını buldu. Dünya Bankasının oluşturacağı bu fon sadece İstanbul gibi büyük metropoller değil Diyarbakır gibi gelişmişlik düzeyinde geri kalmış iller de payını alacaklar. Bu yardım sayesinde ekonomik olarak tıpkı Amerika’da veya Almanya’da olduğu gibi Türkiye’deki yerel yönetimler de biraz daha  özerk bir yapıya bürünebilecekler.

Emel BAYRAK/WAHSINGTON

No comments:

Post a Comment