Friday, February 10, 2006

Aksam Newspaper Feb 9, 2006


Enerji Bakanının iki günlük Washington Ziyareti
- Türkiye’nin Nükleer Santral Yapım Görüşmeleri Somut bir Hale Geldi-


Enerji konusunda sıkıntılı günler yaşayan pekçok ülke gibi Türkiye’de alternatif enerji üretme ve kapasitesiyi artırma arayışları içinde. Bu sebeple Türk-Amerikan ortak çalışmalar eşliğinde Washington’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Amerikan Enerji Bakanlığı, Dışişleri Enerji Bölümündeki yetkililerin yanısıra Eximbank’ın Başkanı ile de görüşmeler yaptıktan sonra bugün Türkiye’ye dönüyor.

Yaptığı basın toplantısında, Güler sorulan sorular üzerine Türkiye’nin artık bir nükleer enerji üretme konusunda hazır olduğunu ve Amerikan yetkilileri konuşmaların ardından bunun daha somut hale geldiğini ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna bu santral ile ilgili  açıklamaların yapılacağını bildirdi.

Nükleer santral yapım için şimdiden pek çok yerli yatırımcının talip olduğunun da haberini ayrıca verdi. Türkiye’nin şu anda 128 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Bakan Güler, pek çok yatırımcının o nedenle iştahının kabardığını da ekledi.

Hiç kuşkusuz en önemli diğer haber Türkiye’nin Amerikan yetkililere Irak’ta petrol arama konusundaki talepleri idi. Amerikan yetkililerin Irak’taki yetkili makamlar ve şu anda orada bulunan yabancı şirketler ile temas kurup bu konuda Türkiye için neler yapacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Emel Bayrak
Washington
9 Şubat 2006

No comments:

Post a Comment