Wednesday, December 10, 2014

Emel Bayrak Exclusive Interview with Deputy Spokesperson at the White House Dec 10, 2014

An exclusive interview with Deputy Press Secretary, Shawn Turner at the White House talking about the US's ISIL strategy in Iraq and Syria, Iran, Israel, Russian and the CIA's torture report.
1) Why the US waited so long to engage in those countries militarily and did not act when the ISIL threat began?
2) Why did President Obama withdraw all US forces from Iraq? But why did not the US look for the other options to leave some troops there? 
3) When we think about ISIL's rapid territorial gains and its military capacity.. in Syria and Iraq do you think that we will be able to defeat it  without a physical presence there  and do you think it will it be a long-term threat in the region?
4) President Obama and his advisers  at the White House have said many time  that the U.S is not able to solve every conflict in the world. and the International community should act together But US also claims to be the leader of the free world so when we think about the humanitarian crisis in Syria -almost 200,000 people killed by the Assad regime since 2011- do you think  the US has any moral responsibility. for not leading a much stronger effort to stop it.
5) In fact  during the G-20 summit President Obama made it clear that US does not want to remove the Assad regime in Syria right now even though the regime killed 200,000 people Why does not the US.. want to do that? And, how does US think that the killing can be stopped without removing Assad?
6) When the US air strikes started in Syria to help the Kurdish fighters in Kobani, the Assad regime took the opportunity to increase its air and ground attacks on areas held by the moderate Syrian opposition.  At that time Turkish President Erdogan warned the international community that the fall of Aleppo which is just 60 kilometers from Turkey will expose Turkey to another wave of refugees. Was this imminent refugee crisis discussed by VP Biden and President Erdogan? Why was no attention paid to areas held by the moderates?
7) The US has been using its famous stick and carrot approach on the Iranian nuclear problem,especially over the last couple of years. As a result of this policy we see that: on Nov 24, the US and P5+1 have not reach any agreement and have decided to extend the deadline for 7 months one more time. Are you confident that during this extension period enough progress will be made to persuade Congress not to impose additional sanctions?
8)Some people might say that releasing this report is similar to confessing sins in the church and asking for, forgiveness,
because nobody will be held accountable for any of the activities described.  How would you respond to such a comment?
Turkce: 1) Bolgede ISID tehditi basgosterdiginde ABDnin askeri anlamda niye erken davranmadigidir? Cunku basta Turk hukumeti olmak uzere Ortadogudaki genel kanaat ABD 3 yil boyunca Maliki’nin mezhep ayrimini korukleyen politikasini seyrettigi ve bu konuda hicbir eylemde bulunmadigi yonunde? 
2) Irak’taki huzursuzluga ragmen Obama yonetimi “egemen ulkenin icisilerine karismak istemedigi” yonunde tutum gelistirdi. Peki Iraka gecmiste yapilan yatirimlar, verilen tahahhutler goz onunde bulundurulacak olursa, sizce Irak ABD icin ozel bir yer isgal etmiyormuydu? Niye Baskan Obama Iraktaki tum ABD askerini geri cekti. Sizce orada bir miktar askerin kalmasi seceneklerini degerlendirmedi?
3) Bolgede ISID’in hizla toprak kazandigini ve askeri kapasitesinin buyudugunu gormekteyiz. Sizce ABD askeri sahada yer almadan ISIDi yenmek mumkun olabilecek mi? ISID bolgede uzun sure kalacak bir tehdit mi? 
4) Beyaz Saray’da Baskan Obama ve danismanlari ABD’nin dunyadaki tum catismalari cozemeyecegini surekli dile getirmekte ve surekli uluslarasi toplumun biraya gelip birlikte eylemde bulunulmali diyorlar. Fakat ABD ayni zamanda ozgur dunyanin da lideri oldugu iddiasinda. Simdi 2011 yilindan itibaren Esad rejiminin 200 binden fazla insani oldurmesi ve yasanan insani krizi dusundugumuzde sizde ABD’nin bu durdurma adina ustlenecegi bir ahlaki sorumlulugu yok mu idi? 
5) ABD Suriye’de Kobani de Kurtleri korumak icin hava saldirisi baslattiginda, Esad rejimi bunu firsat bilerek, ilimli muhalefin yasadigi alanlara hem havadan hem de karadan saldiriyi artirmis durumda. ABD Kobani’ye gosterdigi ilgiyi neden ilimli muhalefetin yasadigi yerlere ilgi gostermiyor? 
6) ABD yonetimi son birkac yildir Iranin nukleer programi sorununa meshur sopa havuc politikasini uygulamaya calismakta. Simdi bunun sonunda, 24 Kasimda, ABD ve P5+1 henuz bir anlasmaya ulasamadi ama birkez daha nukleer muzakereleri uzatmaya karar verdiler. Peki bu surecte, Kongrenin yeni yaptirimlari Irana karsi devreye sokmayacagindan ne kadar eminsiniz?
7) CIAnin iskence raporunun yayinlanmasi bazilari tarafindan tipki kiliseye gidip itiraf ettikten sonra af dilemeye benzetmekte. Cunku bu iskenceleri yapan hickimse yargilanmayacak. Buna ne cevap vermek istersiniz?

Tuesday, November 18, 2014

Emel Bayrak, Beyaz Saray Muhabiri, TRT-TÜRK KÜRESEL BAKIŞ 18 Kasım, 2014

Obama yönetimi Suriye'de politikasın değiştiriyor mu? Esad denklemin içine alınacak mı? ABD yönetimi Suriye'de ve Irakta IŞİDe yönelik ne tür eylemde bulunuyor. 
Is the Obama administration ready to change its Syrian policy

Thursday, November 6, 2014

Emel Bayrak, TRT-TÜRK Beyaz Saray Muhabiri, KÜRESEL BAKIŞ 06.11. 2014



Başkanı Obama Cumhuriyetçiler ile nasıl çalısacak. 2016 yılı Başkanlık seçimine kadar Başkan Obama Demokratlar lehinde adım atabilecek mi? Kongreyi onemli konularda nasıl asabilecek? 4 Kasım ABD'deki Kongre Ara Seçimlerinin sonuçları, ABD We talked about the recent the 2014midterm election results. How does the President will work with Republicans? What are the priorities for the both parties? the President will use his executive action for the immigration bill. Will Guantanamo be the second?

Thursday, July 17, 2014

Emel Bayrak, TRT DÜNYA GÜNDEMI 17 Temmuz, 2014

TRT Arsiv Izle: http://tvarsivi.com/?y=115&z=2014-07-17%2010:30:00

10:42-10:44


ABD NİYE ULUSLARASI CEZA MAHKEMESINE TARAF DEĞİL, NİYE AFGANİSTANDA ORTAK GÜVENLIK ANLAŞMASINI İSTİYOR
Başından itibaren Uluslarası Ceza Mahkemesini  kuruluşuna sıcak bakmayan ABD bu mahkemenin nasıl işleyeceğinden emin olmadığı için sözleşme dışında kalarak taraf olmamakta. 
Aslında bu konudaki tartışmalara baktığımızda eski Başkanlardan Bill Clinton bu mahkemenin kurulması için imza attiğını görüyoruz. Clinton Uluslarasi Ceza Mahkemesinin (UCM) dünyada insan hakları ihlallerini caydırma yönünde olumlu katkı sağlayacağını dile getirmiş ancak yine de ABD'nin bu mahkemenin yargı yetkisine tabi olmadan önce mahkemenin işleyisini gözlemleme ve değerlendirme şansına sahip olmasını talep etmiş idi. Daha sonra 2002 de ise  Bush döneminin en büyük kaygısı ise bu mahkemenin Amerikalılara önyargılı davranacagi idi o nedenle bu mahkemeye karşı çıkan Başkan Bush Kongreden çıkarttığı bir yasa ile ABD vatandaşların hiçbir şekilde bu mahkeme önüne çıkartılmayacağına dair bir garanti almış durumda. 
2008 de henüz Başkan olmadan Senatör iken Obama da ABD'nin ulusal çıkarları ve egemenliği korunarak  uluslarası ceza mahkemesine işbirligi yapabilecegi sinyalini vermiş ama yine de taraf olma adına adım atmaktan çekinmişti.
Hatta belki önümüzdeki 2016 seçimlerinde ABD Başkan adayı olacağı beklenen Hillary Clinton uluslaaası ceza mahkemesinden ABDnin kendini soyutlamamasi gerektinigi  soylemekle birlikte  ABD'nin dünya lideri olarak sıradışı sorumlulukları olduğunu hatırlatıyor  ve  ve bu nedenle bazen haksızca eleştirilere maruz kaldığını ve uluslarası ceza mahkemesi gibi bir kurumda  Irak ve Afganistandan ötürü amerikan vatandaşlarının nasıl muamele göreceği konusunda çekincesini bildirmiş idi. 
İşte bu çekincelere sahip  Başkan Obama da, ABD askerlerini Afganistanda 2014 yılı sonrasında bırakmadan önce,  ABD askerlerine özel hukuki bir statü kazandırmaya çalışıyor. böylelikle Afganistanda abd askerlerinin yargılanmasinin önüne geçilmeye çalışılıyor. 
İkili Güvenlik Anlaşması diye bilinen bu anlaşma Hukukî yetki ya da muafiyet konusunda  Amerika’nın mutlaka anlaşma sağlanmaya calistigi hayatî bir konu. 

Başkan Obama kesinlikle Afganistan'da kalacak askeri gücünün ilerideki eylemlerinin daha sonra bir şekilde hukuk-dava konusu olmamasını istiyor, bakiye güce hukukî muafiyet tanınmasının şart koşuyor.

Wednesday, July 16, 2014

EMEL BAYRAK, Beyaz Saray Muhabiri, TRT Dünya Gündemi 16 Temmuz, 2014


Obama yönetiminin 3 yıldır ihmal ettiği Irakta işi bir hayli zor. Son bir aydır Irak'taki birlik hükümetinin bir an önce olusmasını beklerken, IŞİD tehditine karşılık olarak da Iraka destek vermeye çalışıyor.  

Bu bağlamda Irak'taki siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor. Irak Meclisinin yeni başkanını seçmis olması ABDyi biraz rahatlatmış durumda. Maliki yönetimden artık desteği çekmiş görünen Obama yönetimi artık Irak'ta yola kiminle devam edeceğini tartısıyor.  Başta Siilerin ve diger grupların kabul edeceği bir isim aranıyor. Hükümeti kimin yöneteceği dışında nasıl bir hükümet oluşacağına yönelik de formül arayışı var. 

Bunu yaparken Isid tehditinin Türkiye ve Ürdün'e sıçrayabileceğini öne çıkartarak, bölgedeki lider konumda bulunan ülkelerin yardımını istiyor. Özellikle Iraktaki Sünni, Şii ve Kürtlerin ikna edilmesine çalışıyor.

ABD önümüzdeki süreçte oluşması beklenen hükümet içinde Şii, Sünni ve Kürtlerin zayıflamış olan merkezi hükümetin bir parçası olabilecekleri ama yerel anlamda kendi nüfüz alanlarında güçlü kılınacak bir formül geliştirmeye çalışıyor.  Tabi bu formülün taşıdığı risklerden biri IŞİDin daha çabuk Sünni bölgelere etki edecebilecegi de göz önünde bulunduruluyor.

Monday, July 14, 2014

Emel Bayrak, TRT- DÜNYA GÜNDEMI 14 Temmuz, 2014

Obama yönetimi yaklaşan Kasım 2016 seçimleri ve İranla müzakerelerden ötürü İsraile cephe almak istemiyor.

Thursday, June 12, 2014

Emel Bayrak, Beyaz Saray Muhabiri, TRT-DUNYA GUNDEMI 12 Haziran, 18:00

http://tvarsivi.com/?y=115&z=2014-06-12%2018:30:00
ABD IŞİD terörüne karşı mücadele için Irak'a ne tür yardım yapacak?












Monday, June 9, 2014

Emel Bayrak, Beyaz Saray Muhabiri, TRT-DÜNYA GÜNDEMI 9 Haziran, 18:00


http://tvarsivi.com/?y=115&z=2014-06-09%2018:00:00

ABD-İran arasında ilk kez doğrudan görüşmeler Cenevre'de başladı






Monday, March 31, 2014

Former Congressman, Prof. Mark Kennedy interviewed by Emel Bayrak TRT DUNYA GUNDEMI on the air on March 31, 2014




1-Overall the local elections in Turkey have shown that the AKP party has retained its leadership positions in most of the major cities and many districts. How will this result be seen by Washington and the US public? 
2)When we look back over the last ten years per capita income in Turkey under the ruling AKP party has tripled? Do you think that this, and a desire for stability were the deciding factors in the election? 
3)US officials have said that Turkey is a strong partner and NATO ally and is very important in resolving the many difficult issues in the region from Syria to Iran. Do you think that today’s election result will help re-focus attention on these issues? 
4) In the months before the election officials in US administration expressed the view that Turkey’s current direction was worrisome. Do you think the election results reduce those concerns?
5)In December 2013 you were interviewed by Bloomberg television on the importance of Turkey being included in the Transatlantic Trade and Investment Partnership currently being negotiated between the EU and US. Do you think that the election results will aid Turkey’s economy and strengthen trade prospects with EU and US?

Wednesday, January 29, 2014

Emel Bayrak, Beyaz Saray Muhabiri TRT-DÜNYA GÜNDEMI 29 Ocak, 2014 10:00

http://tvarsivi.com/?y=115&z=2014-01-29%2010:00:00
Başkan Obama ABD Kongresine ve Halkına Yaptığı Birliğin Durumu Konuşması


2014 Baskan Obama "Birligin Durumu" Konusmasi sonrasinda Emel Bayrak, TRT DUNYA GUNDEMI

Başkan Obama'nın "Birliğin Durumu" Konuşmasında 2014'ün Iç ve Dış Politikadaki Öncelikleri 

Obama'nın 2014 icraatlarini anlattığı konuşmasının iç politikadaki ağirlik noktası "ekonomi" idi.Başkan Obama ekonomik büyümeye, orta sınıfı güçlendirmeye yönelik bir dizi öneri sunarak, gecen yıl halk arasiında popüleritesi azalan konulara değindi. Dünkü konuşmanın ana teması buna göre; "fırsat, hareketlilik ve iyimserlik" şeklinde özetlense de konuşmasının ana hedefinde, oy endişesinin yer aldığı anlaşılıyordu. Kasım'daki 2014 Kongre ile 2016'daki genel secimlerinin  dikkate alındığı bu yılki konuşmasında ekomomide ücret eşitsizliğini azaltmak, istihdam yaratmak, vergi reformu, emeklilere ve özellikle genç çalışan kadınlara yönelik güvenceler vermek,  göçmen reformu, sağlık sistemi ile iklim değisikliğini gibi konulara öncelik sırasına göre değindi.
Başkan Obama ekonomi de bu yılı "harekete geçme yılı" olarak adlandırarak, artık Kongre üyelerinin keyfini beklemeyeceğini özellikle gelir eşitsizliğini azaltmak ve işsizlikle mücadele etme konularında  gerekirse tek başına hareket edeceğini açıkça ifade etti.  
Böylece, BAŞKAN OBAMA KONUŞMASINDA ÖZEL YETKIMI KULLANIRIM TEHDITINI KONGRE'DEKI MUHALEFETE YÖNELIK VEREREK, UYARIDA BULUNMASI DIKKATLERI ÇEKTI.  

ABD Baskani 2014 de ekonomi alanindaki ozellikle orta sinifin refah seviyesini artirma, ucret esitsizligini onleme planlarini gerceklestirebilmek icin Kongre ile isbirligi yapmaya caba harcayacagini belirtti fakat gerektiginde  Kongre'ye  by-pass yapilacagi uyarisinda bulundu.  Buna gore enflasyona bagli olarak asgari saatlik ucretini $7.25'den $10.10'a yukseltmek isteyen Obama, Kongre'nin engeli ile karsilasirsa bunu kendi yetkisiyle yururluge koyacagini net bir sekilde ortaya koydu. 

Kongre'de 5.nci kez konusarak  Amerikan halkina "ekonomi'de iyilesme ile orta sinif'in refah seviyesini artirma sozlerini tekrarlamasina ragmen Baskan Obamanin bu konuda ilerleme saglamadigi ortada. Son kamuoyu arastirmalarina gore, yuzde 70 e yakin ABD'li Obama'nin ulkeyi ekonomik anlamda iyi idare edemedigini soylemekte. Bu durum ABD Merkez Bankasinin raporunda' "ABD ekonomisinin iktisadi durgunluk sonrasi doneme girdigini, issizlik rakaminin yuzde 7'ye geriledigini ama halen saglikli bir yolda ilerlemedigi" aciklamakta,  istihdam yaratma, butce acigini kapatma, ekonomik buyumeye donuk rakamlarin hala dusuk seviyede kaldigini" gostermekte. Kisacasi her 10 Amerikalidan 6'si Obama'nin  ekonomiyi iyi idare edemedigini soylemekte.

Başkan  Obama, ekonominin dışında; " secimlerde Demokratlara önemli oranda oy kazandiracak bir önemli mesaji ise 11 Milyon Kacak Göçmene verdi ve göçmen reformuna yesil ışık yaktı. Bilindiği gibi  son secimlerde Obama yüzde 70'inüzerinde rekor sayilacak seviyede Latin göçmenin oyunu alarak tarihe geçmesine rağmen bu konuda fazla ilerleme saglayamadi. O nedenle, onumuzdeki secimlerde Demokrat Parti'ye buyuk oy potansili olan "Latin gocmenlere"  ve ozellikle "11 milyon gocmene" yonelik Meclisteki yasa tasarisini yururluge koyulmasi icin buyuk caba harcayacagini soyledi.  Aslinda bu konuda Kongre'de olumlu bir havanin esmesi  onceki yila gore bu yasanin gecmesinin mumkun olacagi yonde olumlu tutum gelismekte.

DIŞ POLİTİKA ÖNCELİKLERİ 

Baskan Obamanin dun gece Dis Politika konularina da degindigini biliyoruz. Gerci "BIRLIGIN DURUMU" konusmasi aslinda ABD halkina donuk ic politika konularina yonelik oldugunu ve Amerikan halkinin da pek dis politikayla cok fazla ilgilenmedigini  goz onunde bulundurulacak olursak Obama'nin Dis Politikada neden fazla detayli konusmadigini daha rahat anlayabiliriz. 
Yine de ABD Baskani konusmasinin bu bolumunde Iran konusuna genis yer ayirdigini soylebiliriz., "Iran'la muzakerelere yonelik Kongre'ye kritik mesajlar vermeyi ihmal etmedi. Obama "Iranla surdurulen nukleer muzakerelerin tam ortasinda Kongre'nin Iran'a yonelik yeni yaptirimlarin yeri ve zamani olmadigi"  ve "eger Kongre Iran'a yeni yaptirim karari alirsa ben onu veto edecegi" tehditinde bulundu.Obama boylece Israil lobisine de "Iran'in nukleer silah edinmesini onlemek icin diplomasinin halen tek yol oldugunu" birkez daha duyurmus oldu.

Obama, tipki Iran politikasinda oldugu gibi Ortadogu'da da  "DIPLOMATIK ANGAJMANLARIN ISE YARADIGI" mesajlarini verdi.  ABDnin bolgede herhangi bir sorun oldugunda surekli askeri mudahelesi yapma egilimine karsi cikarak, askeri mudahalenin tek arac olmadigini soyledi. ABD'nin bolgede yerlesen teror yuvalarina karsi mucadelesinin surecegini ama bolgeye luzum olmadigi surece asker gondermeyecegini duyurdu. Obama'nin artik ucu acik hicbir savasa girmek istemedigini soylemesi dogrudan "Suriye'ye yonelik oldugu dusunulebilir. Cunku sozlerinin devaminda Obama, diplomasi yoluyla Suriye'de kimyasal silahlarin temizlendigi soylerken ve barisi saglamada Amerikanin uluslarasi ortaklar ile hareket edecegini  birkez daha belirtmis oldu. 

Amerikanin diplomatik angajmanlarina bir ornek ise Israil-Filistin e yonelik idi. Baskan Obama baris gorusmelerinin yeniden baslatildigini ve bu surecte   "ABD'nin Israilin her zaman yaninda oldugu" teminatini da vermeyi de ihmal etmedi.  
Dis Politika oncelikleri arasinda yer alan AFGANISTAN'tan cekilme konusunda ise, her ne kadar 2014 de askerlerin cekilecegini soylesede yinede belirli sayida abd askerinin Afganistan da kalmasi yonundeki israrini surdurdu.. Ancak bu askerlerin Karzai inin imzalayacagi ozel guvenlik anlasmasiyla kalabilecegini de belirti . 
ABD'nin el-Kaideye yonelik surdurdugu mucadeleye de deginen Obama, basta Pakistan, Yemen ve Somali surdurulen drone operasyonlarinin halen surecegi sinyalini verdi. Boylece Baskan Obama bu ulkelerden ABD ye donuk tehditlere karsi onlem aldiklarini soyledi. Boylece Obama, savaslari sonlandirdigini ama halen el-Kaide'ye karsi savasin surdurulgunu soyleyedi ve bir BASKOMUTAN olarak sorumlulukla davrandigi imajini vermeyi ihmal etmedi. 

Obama, konusmasinda dunyada ABD karsitligini artiran bir konu "Guantanamo Askeri Hapishanesini" kapatacagina yonelik verdigi mesaj ise bir hayli onem tasimakta idi.

Kisaca; Obama Dis Politika onceliklerinde diplomasinin agirlikli oldugunu acikca ilan ederken, "Ukrayna'da oldugu gibi demokrasinin nerede olursa olsun desteklenecegi dile getirdi ve artik ABD'nin dunya ile sadece guvenlik alanlarinda degil, ticari, kulturel, egitim alanlarinda yeni baglar kuracagini belirtti. Boylelikle "ABD'nin daha guvenli ve daha refah bir hale gelecegine dair bir tablo cizdi. 







Thursday, January 9, 2014

TRT-TÜRK TÜRKIYE'NIN HABERI 9 Ocak, 2014


ABD yonetimi Hamburg’da yaşayan ve Hamburg'u gelecek günlerde ziyaret edecek vatandaşlarını dikkatli olmalari yonunde ikaz etti. Yapilan uyarida, Alman polisinin kentte oluşturulan ‘tehlikeli bölgelerde’ hicbir gerekce gostermeden kisileri durdurma yetkisine sahip olduklari bildirildi ve bu nedenle ABD vatandaslarinin yanlarinda uygun kimlik tasimalari aksi takdirde Alman polisinin bu kisileri gozaltina alacagi kaydedildi. ABD, Alman  polisin belirli bolgelerde 7 gun 24 saat boyunca gorev yapacagi ve bu bolgelere gidecek olan vatandaslarin ise cok dikkatli olmasi gerektigi, belirtilerek "Hamburg'taki gosteriler her ne kadar bariscil amac icerse de eylemcilerin arasinda bulunan bazi kisilerin siddeti ve catismayi tirmandirabilecegi ihtimaline karsi ABD vatandaslarinin ozelikle buyuk miting, eylem ve yuruyuslerin yapildigi yerlerden uzak durulmasi ihtari yapildi.