Başkan Obama'nın "Birliğin Durumu" Konuşmasında 2014'ün Iç ve Dış Politikadaki Öncelikleri
Obama'nın 2014 icraatlarini anlattığı konuşmasının iç politikadaki ağirlik noktası "ekonomi" idi.Başkan Obama ekonomik büyümeye, orta sınıfı güçlendirmeye yönelik bir dizi öneri sunarak, gecen yıl halk arasiında popüleritesi azalan konulara değindi. Dünkü konuşmanın ana teması buna göre; "fırsat, hareketlilik ve iyimserlik" şeklinde özetlense de konuşmasının ana hedefinde, oy endişesinin yer aldığı anlaşılıyordu. Kasım'daki 2014 Kongre ile 2016'daki genel secimlerinin dikkate alındığı bu yılki konuşmasında ekomomide ücret eşitsizliğini azaltmak, istihdam yaratmak, vergi reformu, emeklilere ve özellikle genç çalışan kadınlara yönelik güvenceler vermek, göçmen reformu, sağlık sistemi ile iklim değisikliğini gibi konulara öncelik sırasına göre değindi.
Başkan Obama ekonomi de bu yılı "harekete geçme yılı" olarak adlandırarak, artık Kongre üyelerinin keyfini beklemeyeceğini özellikle gelir eşitsizliğini azaltmak ve işsizlikle mücadele etme konularında gerekirse tek başına hareket edeceğini açıkça ifade etti.
Böylece, BAŞKAN OBAMA KONUŞMASINDA ÖZEL YETKIMI KULLANIRIM TEHDITINI KONGRE'DEKI MUHALEFETE YÖNELIK VEREREK, UYARIDA BULUNMASI DIKKATLERI ÇEKTI.
ABD Baskani 2014 de ekonomi alanindaki ozellikle orta sinifin refah seviyesini artirma, ucret esitsizligini onleme planlarini gerceklestirebilmek icin Kongre ile isbirligi yapmaya caba harcayacagini belirtti fakat gerektiginde Kongre'ye by-pass yapilacagi uyarisinda bulundu. Buna gore enflasyona bagli olarak asgari saatlik ucretini $7.25'den $10.10'a yukseltmek isteyen Obama, Kongre'nin engeli ile karsilasirsa bunu kendi yetkisiyle yururluge koyacagini net bir sekilde ortaya koydu.
Kongre'de 5.nci kez konusarak Amerikan halkina "ekonomi'de iyilesme ile orta sinif'in refah seviyesini artirma sozlerini tekrarlamasina ragmen Baskan Obamanin bu konuda ilerleme saglamadigi ortada. Son kamuoyu arastirmalarina gore, yuzde 70 e yakin ABD'li Obama'nin ulkeyi ekonomik anlamda iyi idare edemedigini soylemekte. Bu durum ABD Merkez Bankasinin raporunda' "ABD ekonomisinin iktisadi durgunluk sonrasi doneme girdigini, issizlik rakaminin yuzde 7'ye geriledigini ama halen saglikli bir yolda ilerlemedigi" aciklamakta, istihdam yaratma, butce acigini kapatma, ekonomik buyumeye donuk rakamlarin hala dusuk seviyede kaldigini" gostermekte. Kisacasi her 10 Amerikalidan 6'si Obama'nin ekonomiyi iyi idare edemedigini soylemekte.
Başkan Obama, ekonominin dışında; " secimlerde Demokratlara önemli oranda oy kazandiracak bir önemli mesaji ise 11 Milyon Kacak Göçmene verdi ve göçmen reformuna yesil ışık yaktı. Bilindiği gibi son secimlerde Obama yüzde 70'inüzerinde rekor sayilacak seviyede Latin göçmenin oyunu alarak tarihe geçmesine rağmen bu konuda fazla ilerleme saglayamadi. O nedenle, onumuzdeki secimlerde Demokrat Parti'ye buyuk oy potansili olan "Latin gocmenlere" ve ozellikle "11 milyon gocmene" yonelik Meclisteki yasa tasarisini yururluge koyulmasi icin buyuk caba harcayacagini soyledi. Aslinda bu konuda Kongre'de olumlu bir havanin esmesi onceki yila gore bu yasanin gecmesinin mumkun olacagi yonde olumlu tutum gelismekte.
DIŞ POLİTİKA ÖNCELİKLERİ
Baskan Obamanin dun gece Dis Politika konularina da degindigini biliyoruz. Gerci "BIRLIGIN DURUMU" konusmasi aslinda ABD halkina donuk ic politika konularina yonelik oldugunu ve Amerikan halkinin da pek dis politikayla cok fazla ilgilenmedigini goz onunde bulundurulacak olursak Obama'nin Dis Politikada neden fazla detayli konusmadigini daha rahat anlayabiliriz.
Yine de ABD Baskani konusmasinin bu bolumunde Iran konusuna genis yer ayirdigini soylebiliriz., "Iran'la muzakerelere yonelik Kongre'ye kritik mesajlar vermeyi ihmal etmedi. Obama "Iranla surdurulen nukleer muzakerelerin tam ortasinda Kongre'nin Iran'a yonelik yeni yaptirimlarin yeri ve zamani olmadigi" ve "eger Kongre Iran'a yeni yaptirim karari alirsa ben onu veto edecegi" tehditinde bulundu.Obama boylece Israil lobisine de "Iran'in nukleer silah edinmesini onlemek icin diplomasinin halen tek yol oldugunu" birkez daha duyurmus oldu.
Obama, tipki Iran politikasinda oldugu gibi Ortadogu'da da "DIPLOMATIK ANGAJMANLARIN ISE YARADIGI" mesajlarini verdi. ABDnin bolgede herhangi bir sorun oldugunda surekli askeri mudahelesi yapma egilimine karsi cikarak, askeri mudahalenin tek arac olmadigini soyledi. ABD'nin bolgede yerlesen teror yuvalarina karsi mucadelesinin surecegini ama bolgeye luzum olmadigi surece asker gondermeyecegini duyurdu. Obama'nin artik ucu acik hicbir savasa girmek istemedigini soylemesi dogrudan "Suriye'ye yonelik oldugu dusunulebilir. Cunku sozlerinin devaminda Obama, diplomasi yoluyla Suriye'de kimyasal silahlarin temizlendigi soylerken ve barisi saglamada Amerikanin uluslarasi ortaklar ile hareket edecegini birkez daha belirtmis oldu.
Amerikanin diplomatik angajmanlarina bir ornek ise Israil-Filistin e yonelik idi. Baskan Obama baris gorusmelerinin yeniden baslatildigini ve bu surecte "ABD'nin Israilin her zaman yaninda oldugu" teminatini da vermeyi de ihmal etmedi.
Dis Politika oncelikleri arasinda yer alan AFGANISTAN'tan cekilme konusunda ise, her ne kadar 2014 de askerlerin cekilecegini soylesede yinede belirli sayida abd askerinin Afganistan da kalmasi yonundeki israrini surdurdu.. Ancak bu askerlerin Karzai inin imzalayacagi ozel guvenlik anlasmasiyla kalabilecegini de belirti .
ABD'nin el-Kaideye yonelik surdurdugu mucadeleye de deginen Obama, basta Pakistan, Yemen ve Somali surdurulen drone operasyonlarinin halen surecegi sinyalini verdi. Boylece Baskan Obama bu ulkelerden ABD ye donuk tehditlere karsi onlem aldiklarini soyledi. Boylece Obama, savaslari sonlandirdigini ama halen el-Kaide'ye karsi savasin surdurulgunu soyleyedi ve bir BASKOMUTAN olarak sorumlulukla davrandigi imajini vermeyi ihmal etmedi.
Obama, konusmasinda dunyada ABD karsitligini artiran bir konu "Guantanamo Askeri Hapishanesini" kapatacagina yonelik verdigi mesaj ise bir hayli onem tasimakta idi.
Kisaca; Obama Dis Politika onceliklerinde diplomasinin agirlikli oldugunu acikca ilan ederken, "Ukrayna'da oldugu gibi demokrasinin nerede olursa olsun desteklenecegi dile getirdi ve artik ABD'nin dunya ile sadece guvenlik alanlarinda degil, ticari, kulturel, egitim alanlarinda yeni baglar kuracagini belirtti. Boylelikle "ABD'nin daha guvenli ve daha refah bir hale gelecegine dair bir tablo cizdi.
No comments:
Post a Comment