Wednesday, July 16, 2014

EMEL BAYRAK, Beyaz Saray Muhabiri, TRT Dünya Gündemi 16 Temmuz, 2014


Obama yönetiminin 3 yıldır ihmal ettiği Irakta işi bir hayli zor. Son bir aydır Irak'taki birlik hükümetinin bir an önce olusmasını beklerken, IŞİD tehditine karşılık olarak da Iraka destek vermeye çalışıyor.  

Bu bağlamda Irak'taki siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor. Irak Meclisinin yeni başkanını seçmis olması ABDyi biraz rahatlatmış durumda. Maliki yönetimden artık desteği çekmiş görünen Obama yönetimi artık Irak'ta yola kiminle devam edeceğini tartısıyor.  Başta Siilerin ve diger grupların kabul edeceği bir isim aranıyor. Hükümeti kimin yöneteceği dışında nasıl bir hükümet oluşacağına yönelik de formül arayışı var. 

Bunu yaparken Isid tehditinin Türkiye ve Ürdün'e sıçrayabileceğini öne çıkartarak, bölgedeki lider konumda bulunan ülkelerin yardımını istiyor. Özellikle Iraktaki Sünni, Şii ve Kürtlerin ikna edilmesine çalışıyor.

ABD önümüzdeki süreçte oluşması beklenen hükümet içinde Şii, Sünni ve Kürtlerin zayıflamış olan merkezi hükümetin bir parçası olabilecekleri ama yerel anlamda kendi nüfüz alanlarında güçlü kılınacak bir formül geliştirmeye çalışıyor.  Tabi bu formülün taşıdığı risklerden biri IŞİDin daha çabuk Sünni bölgelere etki edecebilecegi de göz önünde bulunduruluyor.

No comments:

Post a Comment