Friday, November 1, 2013

TRT DÜNYA GÜNDEMI Irak Başkabakanı Maliki'in Washington Ziyareti ve Perde Arkası 1 Kasim, 2013





Emel Bayrak, TRT-TÜRK Beyaz Saray Temsilcisi,

MALIK'I EN UMDU NE BULDU
Obama yönetimi, Maliki'den önce Ağustos ayında (2013) Washington'a gelen Irak Dışisleri Bakanı Hoşyer Zebari'ye aslinda Irak'taki Maliki yönetimine ilişkin ülke ve bülge politikalarına yönelik eleştirileri ve önerilerini önceden dile getirmisti. Şimdi de Nuri el-Maliki'nin iki yıl sonraki Washington ziyaretinde bu tür eleştiriler ve öneriler doğrudan dile getirildi. O nedenle,  Maliki'nin bu seferki Washington ziyareti 2011'deki ilk ziyaretine göre istedigi ve umut ettiği bir havada geçtiği söylenemez. 

Yine de, Nuri el- MALIKI'YE YÖNELIK SÜPHELER DEVAM ETSE DE ABD'NIN ÇIKARLARI GEREĞİ İŞBİRLİĞİ SÜRDÜRÜLECEK. ANCAK BAĞDAT YÖNETIMININ ABD'NIN BEKLENTİLERİNİ  YERINE GETIRMESI GEREKECEK. 

BU NEDENLE ÖZELLIKLE JOE BIDEN ILE KERRY HEM ÇARŞAMBA HEM DE PERŞEMBE GÜNÜ MALIK'I ILE saatlerce GÖRÜŞTÜLER VE  MASAYA YATIRDIKLARI 5 MADDE ÜZERINDEN BEKLENTİLERİ AKTARDI. 

EN ONEMLI GÜNDEM MADDESI GÜVENLIK...EL-KAIDE ILE OLAN MÜCADELE
ve ABD ILE IRAK BU KONUDA NASIL İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR? 

IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜ (Arap-Kürt çatışmasnın önüne geçilmesi, Barzaninin ziyareti önemli ama yeterli değil, Merkezi hükümetin atması gereken adımlar) IÇ GÜVENLİK (el-Kaidenin Suriyedeki bir kolu olan ve sürekli Irak'a gönderilen canlı bombalar. Bunların dramatik olarak artması ayda son 3 ayda 30 canlı bomba ve verdiği zayiat)

TALEPLER: IRAK'IN HAVA SAHASI KULLANILARAK İRAN'DAN GÖNDERILEN ŞÜPHELI KARGOLAR DURMALI 

ENERJI KAYNAKLARI (petrol üretimi, dogal gaz.. ve Hidrokarbon yasasi Malikinin oylaması gerekli), 
BÖLGE ILE BÜTÜNLEŞMESI (TÜRKIYE ile Irak sürtüşmesinin uygun olmadığı, 25 Ocak'ta Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin Ankara ziyaretinin memnun verici olduğu oldugu ama yeterli olmadığı ve Turkiye ile iliskilerin daha da ilerletilmesi gerektigi istenmekte).  
DEMOKRATIKLEŞME yönelik daha ciddi adımların atılması Washington tarafının talepleri (Eyalet VE GENEL SECIMLER 2014) 

MALIK'I WASHINGTON'DA SURIYE'DEN ÖTÜRÜ IRAK'IN MAĞDUR OLDUĞUNU DILE GETIRMEKTE VE HAVA SAVUNMA SISTEMINI ARTIRICI SILAHLAR ILE ISTIHBARAT PAYLAŞIMI TALEP ETMEKTE

Malik'i Washington'da "Suriye'deki iç savastan ötürü Irak'ın mağdur duruma düştüğü ve mezhep savaşının kurbanı haline geldiği" tasviri ile "bu durumdan kaynaklanan dıştan gelen şiddeti önleyebilmek ve el-Kaide terörüyle başa çıkabilmek için askeri anlamda donanıma olan ihtiyacını" dile getirmekte. Ve Pentagon'dan Apachi helikopterleriyle, sofistike silahların ve daha fazla ABD istihbaratın paylaşılmasi  yanısıra terör ile mücadele gerekli olan drone tarzı savunma araçları talep etmekte. Irak Başbakanı bunu talep ederken, Obama yönetiminin Kongre uzerinde etki yaratmasını ve bu satışları onaylanmasını istemekte. Malik'i aslinda ABD halkının ve Kongresinin Irak'a yönelik şüphelerinin farkında olduğu içinde, Washington'da tanınmış bir lobi sirketine yılda neredeyse 1 milyon dolar vererek, Kongre üzerinde etki ve nüfüz yaratmaya çalışmakta.  

SOFISTIKE SILAHLAR ISTEYEN IRAK'IN SOFISTIKE BIR YAPILANMASI YOK.. BU SILAHLARI KIME VE NASIL NASIL KULLANACAĞI ŞüPHESI..
Kongre buna karşı çıkmakta, Sen. McCain "Maliki'nin el-Kaide terörüyle nasıl başa çıkacağını gösteren bir plan bize henüz sunmadan sadece silah istemesi anlaşılır gibi değil" demekte, diğer Kongre üyeleri ise "sofistike silahlara sahip olmasını muhaliflerine karşı kullanabileceği ve daha sonra da bunun aslında yanlışlıkla vurulan hedefler olduğunu söyleyebileceğ" endişelerini dile getiren bir mektup Beyaz Saray'a iletildi. 


No comments:

Post a Comment