Friday, October 25, 2013

Emel Bayrak, TRT DÜNYA GÜNDEMI, 25 Ekim, 2013 "Pakistan'a Duyulan Güvensizlik Kolay Kolay Aşılmayacak"


Emel Bayrak, TRT DÜNYA GÜNDEMI, 25 Ekim, 2013
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in ABD Ziyareti, Pakistan-ABD İlişkileri, Taliban ile Müzakereler


Pakistan'a Duyulan Güvensizlik Kolay Kolay Aşılmayacak

Beyaz Saray, Navaz Şerif'in ziyaretini "Pakistan ile ilişkilerin yeniden müzakere edildiği ve ilk defa her iki liderin doğrudan diyalog icine girdigi bir ziyaret olarak yorumlamakta. ABD'li yetkililer iki saati aşan görüşmenin olumlu geçtiğini söyleselerde  yine de Pakistana karşı güvensizliğin kolay kolay aşılmayacağını saklamıyor. 
Bu nedenle önüzde Navaz Şerif'in liderlik yeteneğinin test edileceği bir dönem olacak. Obama yönetimi yeni seçilen liderin artık Pakistan ordusuna ve istihbaratına tam olarak hakim olmasını ve tam nüfuz etmesini görmek arzusunda. Çünkü aslında her iki ülke arasında ilişkileri geren; hatta kopma noktasına getiren olayın Bin Ladin öldürülmesi veya drone saldırılarında ölen 24 Pakistan askerden kaynaklanmadığı asıl nedenin ABD'nin o dönem Pakistan'a karşı  duyduğu büyük güvensizlik sonrasında Pakistan ile sürdürülen asker-asker, istihbarat-istihbarat ilişkisinin durdurulmasından kaynaklandığı bilinmekte. 

ABD'li yetkililer: Pakistan Taliban İle Diplomatik Süreçten Sonuç Çıkmayacak

Pakistan'daki Taliban ve başlatılması düşünülen diplomatik süreçten Washington umutlu değil ama sürece engel olmayacak 
Bu konuda konusan ABD'nin eski Pakistan Büyükelçisi Cameron Munter, ABD ile Pakistan arasında bu konuda farklılık olduğunu, ABD Pakistan Taliban'inin el-Kaide ile olan bağlantısından ve terör eylemlerinde bulunmasından ötürü diplomatik çabanın yararsız olduğuna inandıklarını aktarmakta. 

Hindistan-Pakistan ile İlişkiler İyileştirilmesi, Keşmir Konusunun iki ülke arasında halledilmesi 

Washington yönetimi  Pakistan'ın Hindistan ile yakınlaşması ve ABD'nin hiç bulaşmak istemediği sorunlu bölge Keşmir konusunda ise Pakistan'ın gerekirse "gizli diplomasi sürdürerek" bu sorunu halletmesini ummakta. Hiç kuşkusuz, Beyaz Saray, Pakistan'ın Karzai ve Taliban arasındaki görüşmelere olumlu katkısını da teşvik ederek özellikle Pakisan'ın 2014'de ABD'nin Afganistanda çekilmesi sonrasında Afganistan'in güvenliğine ve egemenliğine yönelik tahahhütlerini tutması ve yeni başlattığı arabuluculuk görevini sürdürmesini desteklemekte. 

Drone Saldırıları Durmayacak Ama Azalacak, Pakistan Taliban'i Kısa Süre Hedef Alınmayacak

Pakistan Başbakanı Navaz Serif'in oval ofiste ABD medyasına yaptığı açıklamada sadece bir cümle içine sığdırdığı "drone saldırılarınız durdurulmasi konusu" ise her iki ülke arasındaki  en tartışmalı sorun. 
Özellikle drone saldırıları sonrasında yaşanan sivil kayıplar Pakistan halkı ve muhalefetinin gösterdiği tepki doğal olarak sivil hükümetin epeyce başını ağırttığı ortada ancak bu konuda Washington yönetimi İslamabadad'a: "Peki bizim terörle mücadelemizi drone ile yapmamızı istemiyorsunuz o halde siz ne öneriyorsunuz " diye sorduğu açık. El-Kaide terörüne karşı daha küçük ölçekli ama etkili operasyonlar yapmaya calışan Washington yönetimi, yine de Navaz Şerif'e Pakistan'da belli süre drone saldırılarını azaltmayı ve özellikle Şerif hükümetinin Pakistan Taliban'ıyla başlatmayı planladığı diplomatik sürece destek vermek amacıyla drone saldırılarında iki ay süreyle Pakistan Talibanın hedeflenmeyeceğine dair mesaj vermeyi de ihmal etmedi.

Pakistan ile ABD'nin İlişkisi Kaçınılmaz

Kısaca Washington yönetimi Navaz Şerif'in ziyareti öncesi ve sonrasında ABD'nin Pakistan politikasında gözle görülür bir değisikliğe gittigi açık. Beyaz Saray kulislerinde, aslında bunun "bir nevi kaçınılmaz" olduğu belirtilerek; Navaz Şerif'in Beyaz Saray'a davet edilmesi ve davet öncesi kendisine ABD Kongresinde dondurulan Pakistan'ın 1,6 milyar dolarlık askeri yardımın "jest olarak" sunulmasının;
ABD'nin bölgeye baktığında gelecek yıl Afganistan'dan çekilme takvimi ve önündeki zorlu süreci (hükümet içindeki yolsuzluklar, Talibanla barış müzakekelerinin geleceği, 2014 yılı seçimleri sonrası) ile 8 ay sonraki Hindistan'daki seçimlerin belirsizliği, Çin'in "nükleer Pakistan"a arka çıkan tutumunun artık gözardı edilemeyecek olmasının perde arkasında yatan sebepler olduğu söylenmekte ve ilişkinin artık kaçınılmaz olduğu yinelenmekte. 

No comments:

Post a Comment